activitati ale bebelusilor

La începutul aventurii voastre împreună poți avea impresia că toate zilele tale, ca proaspăt părinte, se învârt în jurul hrănitului, schimbatului de scutece și adormitului. Dar în scurt timp vei descoperi că nou-născutul ce abia își deschidea ochii zilele trecute, are acum nevoie de mai multă stimulare.

Vei observa că poți distinge între plânsul de oboseală și cel de foame, un nou tip de plânset: cel de plictiseală.
Introducerea unor activități potrivite vârstei bebelușului tău în rutina voastră zilnică te va ajuta să observi și să dezvolți aptitudini noi ale copilului tău.

0-3 luni – Statul pe burtică


Ajută la dezvoltarea mușchilor gâtului , și pregătește bebelușul pentru mișcări ce țin de menținerea echilibrului. Poți face activitatea aceasta mai interesantă folosind imagini cu contrast puternic sau chiar să te alături nou-născutului, stând pe burtă față în față.
Poți folosi un suport flexibil pentru somn drept sprijin confortabil pentru bebeluș în această nouă îndeletnicire.

3-6 luni – Joacă senzorială

Odată ce bebelușul tău trece de perioada în care își descoperă mâinile și degetele, stimularea senzorială devine cea mai eficientă metodă de a-l provoca să exploreze noi senzații.
O bucată de carton, sau un capac de plastic, și niște lipici sunt materialele de bază de care ai nevoie pentru a-ți construi propria placă senzorială baby-friendly. Adaugă bucăți de panglică, folie cu bule, pompoane, bureți sau coliere tip ciucurel, pentru cât mai multă diversitate.

6-9 luni – De-a v-ați ascunselea cu jucării

Bebelușul tău devine mai mobil, și dobândește capacitatea de a înțelege permanența obiectelor care nu sunt în câmpul său vizual.
Jocul de-a v-ați ascunselea cu o jucărie muzicală este o activitate perfectă pentru încurajarea curiozității și dezvoltării motricității grosiere.

9-12 luni – Exersarea motricității fine

Vei observa că bebelușul tău încearcă tot mai des să folosească apucatul tip-pensetă, atunci când mănâncă sau când se joacă.
Pentru a-l ajuta să exerseze această parte crucială a motricității fine, lipește bandă adezivă de hârtie (washi tape sau pentru mascare) pe orice suprafață netedă, lăsând un colț ridicat. Această activitate vine la pachet și cu cel puțin 10 minute de liniște pentru părinți!
Care sunt/au fost activitățile preferate ale copilului tău până la vârsta de 1 an?

Lasă-ne un comentariu cu experiența ta!

Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *